Занимљивости, лекције, задаци и савети за учење

S. Verbić: jedan lični bRlog

Ona prava, najbolja pitanja ne služe tome da proverimo da li neko tamo zna ispravan odgovor već da isprovociraju razmišljanje. Znate kako se kaže — Nema boljeg učitelja od dobrog problema! E, to je neprocenjivo. Jednom ću, obećavam, napisati blog o tome šta su dobra pitanja, ali pre toga da rešite jedan zadatak. Ja sam ga rešavao danima.

Ovo pitanje je pre godinu-dve na Web okačio Raymond Johnson i izazvalo je pravu lavinu pogrešnih odgovora i ne-baš-domišljenih komentara. Svejedno, ovaj  brain teaser je fino osveženje za vijuge mnogih od nas i prilika da naučimo nešto od sebe samih pošto drugih autoriteta nema. Savršeno!

ispravan odgovor je... photo: +RaymondJohnson

I? Koji je ispravan odgovor? 😉

View original post

Коментари на: "„Najbolje pitanje iz verovatnoće, ikada?“" (8)

  1. 50% (imamo cetiri ponudjena odgovora od toga su dva ista)

  2. Nijedan nije tacan?

  3. There are 4 options, which would indicate 25% is the answer. However, since 25% is on there twice, the chance of choosing the correct answer of 25% is therefore 50%; however, since 50% is now the correct answer and is only on there once, it goes back to 25%. It is an infinite loop of those two answers.

  4. Upravo ovo sto je Stefan rekao..
    Ukoliko je odgovor 25% (A ili D), random izbor bi bio 50% u pravu
    Ukoliko je odgovor 50% (B), random izbor bi bio 25% u pravu
    Isto vazi i za 60% (C), gde je verovatnoca 25% da neko bude u pravu
    Tako da bih se odlucio za nijedan tacan odgovor.

  5. Морам да признам да нисам сигурна у тачан одговор. Ако може министар Вербић, доктор наука, да призна да се данима бавио овим проблемом, могу и ја :). Рекла бих овако, тражи се да се одреди вероватноћа да смо погодили – то је број између 0 и 1, тј. 0 и 100% и то не значи да мора да се поклопи са понуђеним одговорима. Да ли овај проблем можемо поистоветити са питањем…Одредите вероватноћу да сте међу понуђеним одговорима на случајан начин одабрали тачан, а понуђени одоговори су (питање не знамо): А) лимун Б) поморанџа В) кокос Г) лимун? Не знам ни сама, нисам сигурна шта је тачно, али видим да ћу се бавити овим проблемом мало дуже. Консултоваћу паметније главе од моје, па јављам шта смо смислили.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

<span>%d</span> bloggers like this: